Svi u vrtić!:
Dan kretanja, ptica i drveća

2016-05-10


Obillježavajući 10. maj - Dan kretanja, ptica i drveća, djeca iz predškolskih ustanova na sjeveru Crne Gore, koja su dio kampanje: Svi u vrtić, a koju sprovodi Unicef Crna Gora zajedno sa Ministarstvom prosvjete, još jednom su zajedno organizovali njenu promociju u svojim opštinama na kreativan način.

 

Obilježavajući ovaj Dan, djeca su učestvovala u različitim jutarnjim aktivnostima u svojim vrtićima na ovu temu, kao i u izradi kućica i hranilica za ptice i papirnih ptica koje su sadržale motivacione poruke za upis djece/njihovih sugrađana u vrtiće. Nakon postavljanja kućica i hranilica u dvorištu vrtića, mališani iz JPU: Jevrosima Jevra Rabrenović - Mojkovac, JPU: Sestre Radović - Kolašin, JPU: Eko bajka - Pljevlja, kao i djeca iz vrtića iz Žabljaka, Šavnika i Plužina, prošetali su svojim gradom i prolaznicima uručili ispisane poruke/ptice sa jasnom porukom za svu djecu - Svi u vrtić.

 

Podaci Unicef-a govore da je u crnogorske vrtiće upisana samo polovina ukupne populacije djece uzrasta od 3-6 godina, a regionalne razlike su veoma izražene i variraju od 88% upisane djece u južnoj regiji do 27% upisane djece u sjevernoj regiji, kampanja je ciljano usmjerena na pomenutih 6 opština koje imaju najnižu stopu upisa predškolske djece u vrtiće.

 

U okviru kampanje planirani su događaji za djecu i roditelje na otvorenom koji će sadržati uvodni umjetnički performans za koji su zaduženi partneri u okviru kampanje: Umjetnička škola za muziku i balet ,,Vasa Pavić,, (mlađi i stariji hor, baletska grupa ili džez orkestar), Fakultet dramskih umjetnosti sa Cetinja (Putujuće pozorište), nakon čega će uslijediti učešće djece u ,,vrtićima na otvorenom,, za čiju realizaciju je zadužen Pedagoški centar Crne Gore zajedno studentima volonterima sa Filozofskim fakultetom iz Nikšića. Prvi događaj je zakazan za 26. maj u Šavniku i Plužinama, dok će isti biti u Kolašinu-Mojkovcu i Pljevljima-Žabljaku 27. maja i događaji će trajati do kraja juna (planirano je po 8 događaja za svaku od uključenih opština, dok je za Šavnik i Plužine planirano 4 događaja), daje se u saopštenju Pedagoškog centra Crne Gore (Ivana Vujošević i Nataša Durutović).

 

Kampanja zvanično kreće od sjutra, 10 maja, kada je u sali Skupštine opštine Pljevlja s početkom u 12h. zakazana konferencija za štampu na kojoj će gpvoriti: gdin Mirko Đačić (gradonačelnik Pljevalja), gdin Predrag Bošković (ministar prosvjete Crne Gore), gdin Benžamin Perks (šef kancelarije Unicefa u Crnoj Gori), gđa Abela Popović (direktorka JPU: Eko bajka iz Pljevalja).