Promocija kampanje "Svi u vrtić":
Svjetski dan kulturne raznolikosti

2016-05-21


Povodom 21. maja Svjetskog dana za kulturnu raznolikost, dijalog i razvoj mališani iz šest sjevernih opština uključenih u kampanju Svi u vrtić još jednom su bili složni u njenoj promociji.

 

Ovoga puta kroz različite kreativne aktivnosti, kao što su maskenbal, izložbe radova, kućice prijateljstva i drugo, zajedno sa vaspitačicama, malim sugrađanima, djeca su složno poručila: Svi u vrtić.

 

U fokusu kampanje su opštine na sjeveru Crne Gore, a prvi događaji na otvorenom, koji uključuju umjetničke performanse i vrtiće na otvorenom, zakazani su za 26. i 27. maj u Kolašinu, Mojkovcu, Pljevljima, Žabljaku, Plužinama i Šavniku.

 

Jovana Leković i Nataša Durutović iz Pedagoškog centra Crne Gore tim povodom su saopštili da je od ključne važnosti to što svakodnevna vaspitno-obrazovna praksa odražava vrijednosti sadržane u UN Konvenciji o pravima djeteta i u drugim međunarodnim i nacionalnim dokumentima.

 

„Uvažavanje i promovisanje prava svakog djeteta i njihovih porodica, sa posebnim akcentom na prava djece iz ranjivih grupa, da budu uvaženi, uključeni i zajednički sa drugim akterima vaspitno-obrazovnog procesa rade na ostavrivanju svojih punih potencijala i zajedničkih ciljeva je sastavni dio kvalitetne pedagogije uopšte. Kampanja „Svi u vrtić je vrijedan primjer uvažavanje i promovisanja kulturne različitosti, što su nam danas pokazala i djeca sa sjevera koja su uključena u nju, poručili su Leković i Durutović.

 

Kampanju u Kolašinu, Mojkovcu, Pljevljima, Žabljaku, Plužinama i Šavniku sprovode Unicef Crna Gora i Ministarstvo prosvjete, dok su ostali partneri Umjetnička škola za muziku i balet Vasa Pavić, Fakultet dramskih umjetnosti sa Cetinja i Pedagoški centar Crne Gore, zajedno sa Filozofskim fakultetom iz Nikšića.