Upiši se u vrtić:
2.000 pozivnica za mališane sa sjevera

2016-05-22


U okviru kampanje "Svi u vrtić", koju u Mojkovcu, Kolašinu, Pljevljima, Žabljaku, Šavniku i Plužinama sprovodi Unicef Crna Gora u saradnji sa Ministarstvom prosvjete, Pedagoški centar Crne Gore je pokrenuo akciju: "Djeca djeci – upiši se u vrtić” u kojoj su učestvovali predškolci i učenici prvih, drugih i trećih razreda brojnih osnovnih škola i predškolskih ustanova koji su svojim drugarima pravili pozivnice.

Djeca su napravila 1.900 pozivnica koje će od sjutra, kada je zakazan prvi događaj u Pljevljima i na Žabljaku, kao i Šavnikui Plužinama biti podijeljene mališanima koji budu prisustvovali događajima.

Djeca i njihovi roditelji imaće priliku da prisustvuju i umjetničkom performansu koje su za njih priredile balerine iz Umjetničke škole za muziku i balet "Vasa Pavić", kao i predstavi putujućeg pozorišta Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja. 

Najavljeno je da će nakon performansa djeca imati priliku da učestvuju u različitim aktivnostima, kao što je vrtić na otvorenom koje je pripremio Pedagoški centar Crne Gore zajedno sa studentima volonterima Filozofskog fakulteta iz Nikšića. 

"Radujemo se što smo i ove godine dio Unicefove kampanje i što ćemo programima, igrama, ali i pozivnicama koje sadrže izuzetne pozive za upis u vrtić iz dječijeg ugla moći da do 20. juna, kada se kampanja završava, obradujemo djecu iz opština na sjeveru Crne Gore", poručili su iz Pedagoškog centra. 

Pozivnice će biti podijeljene mališanima u Pljevljima, Mojkovcu, Kolašinu, Žabljaku , Šavniku i Plužinama, prenose Vijesti. Izradu pozivnica pod nazivom ”Djeca djeci – upiši se u vrtić” pokrenuo je Pedagoški centar Crne Gore u sklopu aktivnosti koju Unicef i Ministarstvo prosvjete sprovede u pomenutih šest opština u okviru pripremnih aktivnosti za kampanju “Svi u vrtić”. 

Nakon umjetničkog performansa i podjele pozivnica Pedagoški centar će zajedno sa volonterima Filozofskog fakulteta iz Nikšića organizovati vrtić na otvorenom kako bi kroz igru mališanima, ali i njihovim roditeljima, približili značaj predškolskih ustanova. 

Koordinatorka u Pedagoškom centru Marijana Blečić, podsjetila je da su za kampanju odabrane opštine sa najnižom stopom upisa u vrtić.

“Kampanja se sprovodi na sjeveru, jer najmanji procenat djece starosti od tri do šest godina pohađa vrtić. Takođe, u ovom dijelu zemlje je najveći procenat djece pogođen siromaštvom, što predškolsko obrazovanje čini još značajnijim za njihov pravilan razvoj”, istakla je Blečić.

Kampanja ima za cilj, prema njenim riječima, i mijenjanje stavova roditelja koji smatraju da dijete ne treba da ide u vrtić ako neko kod kuće može o njemu da brine, kao i stava da je primarna uloga vrtića da čuva djecu i pomogne zaposlenim roditeljima i da djeca treba da počnu da uče tek kad krenu u školu.