Bake i djedovi poručuju:
SVI U VRTIĆ!

2016-05-23


Nakon prošlonedeljnih posjeta vrtićima u Šavniku, Žabljaku i Pljevljima, danas su se akciji "Bake i djedovi poručuju – Svi u vrtić", pridružili i najstariji članovi iz Kolašina i Mojkovca.  

Događaj je organizovan u JPU "Sestre Radović" u Kolašinu i JPU "Jevrosima-Jevra Rabrenović" u Mojkovcu.

Više od 30 baba i djedova, pored upoznavanja sa radom vrtića i učešća u organizovanim zajedničkim aktivnostima, istakli su njihove impresije o važnosti predškolskog vaspitanja i obrazovanja.

 

Baka Ljilja Drašković iz Kolašina kaže: "Moja unuka Petra od skoro ide u vrtić i prezadovoljna sam baka. Ona se osolobodila u svakom pogledu, slobodnija je u komunikaciji sa drugima, samostalnija u ishrani i kroz njen primjer moja poruka je da svi roditelji upišu svoju djecu u vrtić", kazala je baka Ljilja Drašković iz Kolašina.

 

Njen sugrađanin Slobodan Lutovac ističe da je roditeljsko vaspitanje jedno, a ono u vrtiću drugo. "Ponosan sam na svoju unučad, i djeca su najveće bogatstvo kako za svoje roditelje, tako i za babu i đeda. Ponosan sam na svog unuka Damjana koji je sad u vrtiću i nadam se da će ga boravak u njemu dobro pripremiti za školu, jer ja i baba to ne možemo", rekao je Lutovac.

 

I iz Mojkovaca stižu slične poruke, pa baka Rada Filopović kaže da se djeca u vrtiću edukuju, uče pjesmice, priče, igre. "U prednosti su ona djeca koja idu u vrtić i lakše se osamostale uz pomoć vaspitačica. Ne mogu se igrati sa babom i dedom kao sa vršnjacima”, naglasila je ona.

Slično mišljenje ima i njena sugrađanka baka Veselinka Barać. "Roditeljima bih poručila da šalju djecu u vrtić ako misle na njihov pravilan razvoj. Možemo ih mi kao baba i deda vaspitavati i učiti, ali ne kao što to može vaspitačica. I ja sam išla u vrtić i poručujem roditeljima da ne zadržavaju djecu kući jer u vrtiću stiču potreno početno obrazovanje za školu", rekla je baka Veselinka.

 

Koordinatorka Pedagoškog centra Crne Gore Marijana Blečić kazala je da je u Crnoj Gori najniža stopa upisa u predškolsko obrazovanje u sjevernim opštinama, gdje značajan procenat roditelja smatra da nema potrebe da dijete ide u vrtić ako ima ko da ga čuva kod kuće.

 

"Iz tog razloga, unutar kampanje "Svi u vrtić", pored umjetničkih performansa i "vrtića na otvorenom” organizujemo i događaje i posjete vrtićima ne samo za roditelje, već i za bake i đedove, jer je i njihova podrška predškolskom obrazovanju veoma značajna. Ovo je ujedno i poruka da je saradnja sa porodicama, sa roditeljima i članovima porodica koji su pripadnici treće generacije, uvijek poželjna i posebno važna", ističe Blečić.

 

Samu kampanju "Svi u vrtić", sprovodi Unicef Crna Gora u saradnji sa Ministarstvom prosvjete, dok su ostali partneri: Umjetnička škola za muziku i balet: Vasa Pavić, Fakultet dramskih umjetnosti sa Cetinja i Pedagoški centar Crne Gore zajedno sa Filozofskim fakultetom iz Nikšića.Pored Plužina, Šavnika, Žabljaka, Pljevalja, Kolašina i Mojkovca, gdje se kampanja "Svi u vrtić" sprovodi ove godine, ona je, prošle godine, realizovana i u Bijelom Polju, Beranama, Rožaju, Plavu i Andrijevici.

"U tim opštinama povećan je upis u vrtiće do 25 odsto, a 43 odsto roditelja kazalo je da je kampanja njih lično motivisala da djecu upišu u vrtić, a ove godine se nadamo jednako dobrim rezultatima", poručuju iz partnerskog tima.