UNICEF nastavlja kampanju „Svi u vrtić“ na sjeveru Crne Gore

2016-05-10


PLJEVLJA, 10. maj 2016.  - UNICEF i Ministarstvo prosvjete pokrenuli su drugu fazu kampanje „Svi u vrtić“, koja ima za cilj podizanje stope upisa u predškolsko obrazovanje na sjeveru Crne Gore.

Kampanja, započeta u Pljevljima, dio je širih nastojanja Crne Gore da, uz podršku UNICEF-a, do 2020.godine, dostigne 100-procentni obuhvat predškolskim obrazovanjem djece od 3 do 6 godina.

Ministar prosvjete, Predrag Bošković, kazao je da je Vlada svojim strategijskim reformama postavila predškolsko obrazovanje kao ključni prioritet reforme obrazovanja u Crnoj Gori.

„Ono što smo prepoznali kao ključni problem predškolskog obrazovanja jeste niska obuhvatnost. Postoji više razloga za to - jedan je što su se mnogi, ne samo sistem već i tradicija, roditelji, odlučivali da djecu više zadržavaju u kući sa babom i djedom nego što su ih željeli slati u predškolske ustanove. Drugo je da su primanja tradicionalno bila nedovoljna da se odvoji taj određeni iznos za predškolsko obrazovanje. Svakako, jedan od ključnih razloga što smo imali tu nisku obuhvatnost su i nedovoljni kapaciteti. Grupe koje su se formirale u predškolskim ustanovama su znatno iznad onih normativa koji su propisani pravilnicima“, Bošković je kazao.

Podaci o upisu djece u predškolsko obrazovanje u Crnoj Gori pokazuju da je stopa upisa najniža na sjeveru zemlje, regionu u kojem postojeći vrtići imaju kapaciteta da prime još djece. Iz tog razloga, kampanja „Svi u vrtić“ sprovodiće se, ove godine, u Kolašinu, Mojkovcu, Šavniku, Žabljaku, Plužinama i Pljevljima.

Ljubiša Ćurčić, potpredsjednik opštine Pljevlja, vjeruje da će kampanja donijeti sjajne rezultate jer „svi dijelimo istu ideju, svi zajedno nastojimo da se što veći broj djece upiše u vrtiće u opštinama na sjeveru Crne Gore“.

„To prije svega znači i podizanje svijesti o značaju ranog obrazovanja za cjeloviti razvoj djeteta. Stoga, kao svaka odgovorna lokalna uprava, mi ćemo u narednom periodu dati puni doprinos ovoj temi. Naravno, u granicama svojih ovlašćenja. Prije svega na stvaranju uslova za proširenje kapaciteta za razvoj predškolskog obrazovanja u opštini Pljevlja“, Ćurčić je naglasio.

Ključni nalazi istraživanja sprovedenog u martu sa roditeljima djece od 3 do 5 godina koja ne idu u vrtić, a žive u ovim opštinama, pokazuju da skoro polovina roditelja nije dovoljno informisana o radu predškolskih ustanova.

Takođe, svaki peti roditelj misli da je primarna uloga vrtića da čuva djecu i pruži pomoć zaposlenim roditeljima, te ne prepoznaje ključni značaj predškolskog obrazovanja za rani razvoj i učenje vještina koje dijete ne uči kod kuće.

Bendžamin Perks, šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori, kazao je da postoji jasan globalni konsenzus da je predškolsko obrazovanje važno za dobrobit svakog djeteta pojedinačno, za njihovo buduće obrazovanje i cjeloživotni razvoj. On je upozorio da postoji velika nejednakost između najsiromašnijih i najbogatijih građana kada je riječ o pristupu predškolskom obrazovanju.

„Tako da ono što svaka Vlada može da uradi, ukoliko želi da se bori protiv dječijeg siromaštva, je da osigura da svako dijete ima pristup predškolskom obrazovanju. Dio reforme je i da se svakom djetetu od tri do šest godina obezbijedi tri sata osnovnog pedagoškog obrazovanja tokom svakog radnog dana u godini. Mi pozivamo i ohrabrujemo roditelje da ovu mogućnost u potpunosti iskoriste i upišu svoju djecu u vrtiće u svim opštinama koje pokrivamo kampanjom“, Perks je naglasio.

Direktorica vrtića „Eko bajka“ u Pljevljima, Abela Popović, kazala je da je predškolsko obrazovanje prva i najvažnija karika u obrazovnom procesu.

„Uvjerena sam da ćemo imati veliku korist od kampanje, ne samo mi nego i roditelji kao naši najveći saradnici, kompletna lokalna zajednica koja će uložiti napore da sva djeca imaju mogućnost za rano predškolsko obrazovanje. Nadam se da će poslije ove kampanje naš vrtić krenuti sa razvojem“, Popović je kazala.

Svjesni izuzetnog značaja predškolskog obrazovanja za rani razvoj djeteta, UNICEF i Ministarstvo prosvjete su u martu 2015. godine pokrenuli kampanju "Svi u vrtić", u pet opština na sjeveru Crne Gore u kojima je obuhvat djece predškolskim obrazovanjem najniži u državi - u Bijelom Polju, Beranama, Rožaju, Plavu i Andrijevici.

Prvi rezultati su obećavajući - 43 odsto roditelja u ovim opštinama je reklo da ih je kampanja lično podstakla da upišu svoju djecu u vrtić, dok se upis u vrtiće u ovim opštinama povećao do 25 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

 

Kada mališani kažu svi u vrtić (YouTube link): https://youtu.be/BY67G3MgNXg

 

Preuzeto sa: http://www.unicef.org/montenegro/campaigns_28969.html