Obuka "Obrazovanje za društvenu pravdu - protiv predrasuda i stereotipa"

2016-12-07


06.12.2016. Završen je prvi dan šestodnevne obuke Obrazovanje za društvenu pravdu - protiv predrasuda i stereotipa u okviru projekta REYN-"To sam ja" koji sprovodi Pedagoški centar Crne Gore, a koji je finansiran od strane Komisije za raspodjelu sredstava od igara na sreću.

Obuka Obrazovanje za društvenu pravdu je šestodnevna obuka kreirana od strane Pedagoškog centra CG, a nalazi se u Katalogu programa stručnog usavršavanja za 2014/15g. Zavoda za školstvo CG, predviđena za mlade osobe iz romskih i neromskih zajednica kako bi stekli znanja da djeluju kao grupa koja ima svoj jasan cilj i misiju u težnji ka promovisanju jednakosti za svu djecu u procesu obrazovanja. Poseban naglasak je na prodršci romske i egipćanske djece kroz struktuiranu igru sa adekvatnim pedagoškim materijalima. Ova obuka će pomoći polaznicima da steknu vještine da se nose i upravljaju u odnosu na probleme diskriminacije koji su prisutni u društvu, a usmjeriće ih da individualno i grupno djeluju na osnovama omladinskog rada u zajednici, i da budu aktivni pripadnici svoje zajednice koji će svoje aktivnosti izvoditi u cilju dobrobiti drugih. 

U projektu je obuhvaćeno 20 mladih osoba iz romske i neromske zajednice, studenti i đaci stariji od 15 godina, koji će pored ove proći niz obuka u toku trajanja projekta, a vještine i znanja stečena na obukama će primjeniti na raznoraznim aktivnostima usmjerenim na prevazilaženju problema diskriminacije u društvu.

Obuku sprovodi dr Biljana Maslovarić u prostorijama Pedagoškog centra Crne Gore.