Program roditeljstva
Roditeljstvo za cjeloživotno zdravlje

2018-04-29


Pedagoški centar Crne Gore je implementirao licencirani program Roditeljstvo za cjeloživotno zdravlje, koji je razvijen od strane stručnjaka i profesora sa nekoliko renomiranih univerziteta, među kojima su Oksford, Bangor iz Velike Britanije i Univerzitet Kejptauna u Južnoafričkoj republici – uz podršku UNICEF i Svjetske zdravstvene organizacije (SZO).

Program Roditeljstvo za cjeloživotno zdravlje je prije svega namijenjen prevenciji nasilnog disciplinovanja djece i jačanju roditeljskih kompetencija. Sam koncept programa je zasnovan na kolaborativnom pristupu i socijalnom učenju. Kroz konkretne primjere i igre uloga, roditelji su bili u mogućnosti da unaprijede vještine koje su neophodne za formiranje i učvršćivanje veze roditelj-dijete i tako odgovore izazovima sa kojima su susretali u svakodnevnom životu.

Simbol programa Kuća podrške je sačinjena iz dvije cjeline- zidovi kuće koji predstavljaju pozitivno roditeljstvo tj. vezu između roditelja i djeteta, zasnovane na zajedničkom vremenu, imenovanju osjećanja, bogaćenju rječnika i nezaobilazne pohvale i nagrade, i krova kuće koji predstavlja postavljanje granica i pozitivno disciplinovanje zasnovano na nenasilnoj disciplini, davanju uputstava i rješanju problema. Pored Kuće podrške se nalazi i Sunce pozitivne pažnje koje simboliše potrebu da djeca budu obasjana pažnjom roditelja.

Program je realizovan kroz 12 susreta, u periodu januar-april 2018. godine,  i u njemu je učestvovalo 8 roditelja.

Stručni tim su činili voditelji programa Miloš Bulatović i Nataša Durutović, koji su prošli obuku za realizaciju programa. Tokom sprovođenja radionica, voditelji su supervizirani od strane jedne od autorki programa, poznate ekspertkinje u oblasti roditeljstva sa preko 30 godina iskustva u ovoj oblasti, profesorke Džudi Hačings.

U narednom periodu, Pedagoški centar Crne Gore, uz saradnju sa Unicefom, planira da nastavi sa ponovnom implementancijom ovog programa.